Toeslagen 2022
324
post-template-default,single,single-post,postid-324,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-8

Toeslagen 2022

Toeslagen zijn financiële tegemoetkomingen in de kosten voor je zorgverzekering, huur of kind(eren). Het kan om aardig wat geld gaan. Of je recht hebt op deze toeslagen is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.

Wanneer u de afgelopen jaren toeslagen heeft ontvangen van de Belastingdienst dan is de kans groot dat u ook dit jaar alweer de eerste toeslagen voor 2022 heeft ontvangen. Het is van belang om deze goed te bekijken om te zien of de juiste gegevens bij de Belastingdienst bekend zijn.
Is er bijvoorbeeld iets verandert in uw gezinssituatie, inkomen of woonsituatie dan kan het zijn dat u teveel of te weinig aan toeslagen ontvangt. De Belastingdienst zal aan de hand van uw aangifte inkomstenbelasting berekenen op hoeveel toeslag u recht had en aan de hand hiervan zult u een definitieve berekening ontvangen waarop u kunt zien of u nog wat extra’s krijgt of wat er teveel is ontvangen en dus terugbetaald dient te worden. Daarom is het van belang dat u tijdig eventuele wijzigingen doorgeeft aan de Belastingdienst om zo te voorkomen dat u toeslagen terug moet betalen en op die manier in uw eigen toeslagenaffaire terecht komt.

Ook kan het zijn dat u de afgelopen jaren geen recht heeft gehad op toeslagen, maar door een verandering in uw situatie dit jaar wel. Dan is het van belang om de toeslagen tijdig aan te vragen.

Wanneer u recht heeft op kinderopvangtoeslag dan dient u dit binnen 3 maanden aan te vragen. Doet u dit later dan vervalt het recht over de voorliggende periode.

Huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebondenbudget voor 2022 kunt u nog aanvragen tot 1 september 2023. U dient hiervoor wel zelf actie te ondernemen, want de Belastingdienst zal u hier niet op attenderen en zal de toeslagen ook niet aan u uitbetalen als u ze niet aangevraagd heeft.

Voor de huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebondenbudget geldt dat er niet enkel gekeken wordt naar uw inkomen maar ook naar uw vermogen. Voor de zorgtoeslag en kindgebondenbudget mag u als alleenstaande een vermogen hebben van € 120.020 en als u een toeslagpartner heeft € 151.767. Voor de huurtoeslag is dit € 31.747 als alleenstaande en € 63.494 wanneer u een toeslagpartner heeft. Het gaat hierbij om het vermogen dat u op 1 januari 2022 heeft.

Het kan zijn dat u op basis van uw inkomen recht zou hebben op toeslagen maar op basis van uw vermogen niet. Mocht u net in de buurt zitten van de vermogensgrens en op basis van uw inkomen recht hebben op toeslagen, dat zou u kunnen overwegen om voor het einde van dit jaar uw vermogen te verlagen, zodat u komend jaar wellicht wel recht op toeslagen heeft. Dit zou kunnen door bijvoorbeeld iemand een bedrag te schenken, toch nog net die andere auto, televisie of bankstel te kopen of noem maar op. Dit moet dan nog wel dit jaar gedaan worden, omdat daarmee het vermogen op 1 januari 2023 word verlaagd en u daarmee wellicht voor komend jaar wel recht heeft op toeslagen.

Wilt u meer informatie over toeslagen of wilt u graag dat ik uw situatie bekijk? Neem dan gerust contact op.